Klaar met twijfelen

bij het kiezen van wijn?

van Wijnliefhebber

naar Wijnproefessional

Online Wijncursus

Leer in gewone mensentaal welke druiven er toe doen, hoe er wijn van wordt gemaakt en waar die wijn het beste bij past. Na het volgen van deze online wijncursus van De Grote Hamersma snap je hoe je moet proeven, waarom iedere wijn anders smaakt en ontdek je spelenderwijs je persoonlijke voorkeur.

Gebruikt door alle supermarkten

De Grote Hamersma wordt erkend en gebruikt door alle grote supermarktketens, waaronder Albert Heijn, Aldi, Lidl, Plus, Jumbo, Hoogvliet en Dirk van den Broek. Elk jaar proeft en beoordeelt De Grote Hamersma duizenden flessen wijn, waarmee we een ongeëvenaarde expertise in de Nederlandse wijnwereld hebben opgebouwd. Die kennis en ervaring vind je terug in onze cursus.

Nooit meer twijfelen voor het wijnschap!

Je bent niet de enige die twijfelt voor dat gigantische wijnschap, omdat je vaak niet zeker weet welke wijn het beste past bij jouw smaakvoorkeur of de gelegenheid. Kennis over druivensoorten, wijnstreken en het combineren van wijn met eten kan deze keuze aanzienlijk vergemakkelijken. En dat gaan we met jou doen in deze cursus.

Verras je gasten!

Word de sommelier van jouw diner

Verrijk de eetervaring door perfect passende wijnen te selecteren. Verhoog de waardering van je gasten, versterk de smaak van de gerechten en toon jouw kennis en passie voor wijn, zorg voor een memorabele en verfijnde eetbeleving. Het kan!

Al meer dan 1000+ wijnliefhebbers gingen je voor:

Optioneel bijpassend wijnpakket met goedscorende wijnen bij de che!

Dit krijg je: 🎁

1

WAT IS WIJN WAT VOORAL NIET

ONLINE CURSUS

Hoofdstuk 1

Wat gaan we doen? In dit hoofdstuk gaan we je uitleggen wat wijn is en bovendien, wat niet. Niet schrikken: dat is allemaal lang niet zo ingewikkeld als je denkt. (Al willen sommige mensen je doen laten geloven dat dat wel zo is). Wat staat er zoal op het programma?

  • Hoe moet je wijn bewaren?
  • Leer welke wijn beter gaat smaken als hij ouder is
  • Leer waarom iedere wijn een bepaalde zuurgraad heeft
  • Leer wat de scores over wijn betekenen
  • En nog veel meer, voor een vliegende start...

2

WIJNPROEVEN, HOE DOE JE DAT EIGENLIJK?

ONLINE CURSUS

Hoofdstuk 2

In dit hoofdstuk leer je de basics om een wijn te proeven. Je voortaan weet uit wat voor glas je wijn moet proeven en wat je te doen staat als je een fles wijn moet voorproeven in een restaurant. Je krijgt handvatten om te kunnen omschrijven wat je proeft.

  • Welk glas past bij welke wijn?
  • Ontdek het verschil tussen decanteren en karaferen
  • Je leert welke invloed temperatuur heeft op de wijn
  • Je leert welke invloed omgevingsfactoren hebben
  • Je leert meer over het aromawiel

3

TERUG IN DE TIJD

ONLINE CURSUS

Hoofdstuk 3

Tijd om even met je terug te gaan in de tijd. Niet omdat ‘vroeger alles beter was’ maar omdat je zo wat meer zult gaan begrijpen hoe de wereld van wijn en de wijnwereld in elkaar zit, is. Kortom, een hoofdstukje geschiedenis. Dat klinkt misschien droog en saai maar dat is het niet.

  • Waar vind je de oudste resten van de druivenplant?
  • We gaan van de oude Egyptenaren en Grieken naar de Romeinen
  • En welke rol speelde de kerk en overzeese koloniën?


*

OPTIONEEL: BIJPASSEND WIJNPAKKET

9 goedscorende wijnen

In deze wijncursus behandelen we wijnen van de negen meest populaire druiven. Wij hebben een bijpassend wijnpakket samengesteld.

  • 9 flessen goed scorende wijnen, beoordeeld door De Grote Hamersma
  • Je ontvangt een sauvignon blanc, chardonnay, pinot grigio, cava, rosé, rode bordeaux, pinot noir, malbec en een tempranillo
  • De wijnen en hun kenmerken worden besproken in de verschillende hoofdstukken
  • Gratis thuisbezorgd


4

VOOR WIE IS DE WIJNKAART?

ONLINE CURSUS

Hoofdstuk 4

Daar staat ie dan, de ober van dienst. Vaak met niet meer dan een A4-tje. Maar soms heeft ie toch ook een heus boekwerk in zijn hand. Met andere woorden: ‘Voor wie is de wijnkaart?’ Voor jou?

  • Wat bestel je voor wijn?
  • Hoe doe je dat?
  • Waar moet je op letten?


5

OUD & NIEUW WIJNGESCHIEDENIS

ONLINE CURSUS

Hoofdstuk 5

In dit hoofdstuk gaan we verder in op de verschillen tussen de Oude Wereld en de Nieuwe Wereld. Je paspoort kun je thuis laten.

  • Je gaat ontdekken dat het verschil tussen beide niet alleen maar te maken heeft met geschiedenis
  • Je leert dat het te maken heeft met de kijk op wijn
  • Welke rol spelen de geldende regels?


6

HOE IS HET TERROIR DAAR?

ONLINE CURSUS

Hoofdstuk 6

Over de betekenis van het woord ‘terroir’ zijn de meningen verdeeld. Zo zijn er puristen die verkondigen dat terroir niets anders is dan de bodemgesteldheid van de wijngaard. Het woord terroir betekent per slot van rekening ‘bodem’ in het Frans. Maar in de wijnbouw is terroir een breder begrip. Het is de reden dat elke afzonderlijke wijn zich anders presenteert.

  • Je leert dat er vijf verschillende factoren zijn
  • Je snapt welke invloeden terroir heeft, en wat dit voor een wijn betekent
  • Welke soorten terroir zijn er?


7

WE GAAN WIJN MAKEN

ONLINE CURSUS

Hoofdstuk 7

Wat is wijn. Waar komt het vandaan. En waarom het smaakt zoals het smaakt. De focus ligt op de vinificatie, oftewel het maken van wijn.

  • Hoe maak je wit, rood en rosé?
  • Wat is orange wine en hoe wordt dat dan weer geproduceerd?
  • Hoe zit het eigenlijk met alcoholvrije wijn?
  • Wat zijn de verschillen tussen conventionele wijnbouw, biologische -, biodynamische – en natuurwijn?


8

8

8

8

HET SCHUIM DER AARDE

ONLINE CURSUS

Hoofdstuk 8

In dit hoofdstuk gaan we het hebben over mousserende wijn.

  • Wat is het verschil tussen champagne, cava en prosecco?
  • Hoe maakt men mousserende wijn?
  • Wat is méthode traditionelle?
  • Wat is een remeur?
  • Wat betekenen de termen brut, sec en doux?


9

9

9

9

9

WIE ZOET BLIEFT KRIJGT LEKKERS

ONLINE CURSUS

Hoofdstuk 9

We gaan het hebben over zoete en versterkte wijn. Twee afzonderlijke categorieën, die toch nauw met elkaar verbonden zijn.

  • Je leert over het productieproces en de rol die suikers spelen
  • Wat is nobele rotting?
  • Je leert meer over vermout, port, sherry, marsala en madeira


10

OP WIJNWERELDREIS

ONLINE CURSUS

Hoofdstuk 10

In dit hoofdstuk zetten we de belangrijkste wijnlanden en hun meest voorkomende regio’s op een rijtje.

  • Welke landen zijn de grootste wijnlanden?
  • Wat is de classificatie van 1855?
  • De beroemdste wijngaard voor witte Bourgogne?
  • Hoe herken je de herkomst van een wijn aan de flesvorm?


11

DRINK & EET SMAKELIJK

ONLINE CURSUS

Hoofdstuk 11

In dit hoofdstuk lees je over de regels voor het maken van lekkere wijn-spijscombinaties, aardig wat tips & tricks en dat je op je hoede moet zijn voor ‘wijnkillers’.

  • Hoe maak je een goede wijn-spijscombinatie?
  • Wat zijn smaakvrienden?
  • Wat zijn tegenpolen?
  • Je leert alle klassieke regels over kaas, kruiden en sauzen


12


DE LAATSTE RONDE

ONLINE CURSUS

Hoofdstuk 12

in dit laatste hoofdstuk geven we je nog wat extra tactische tips & tricks. We vertellen je welke wijnen je ‘tenminste’ altijd in huis moet hebben, en waar ze het beste bij smaken.

  • Hoe koop je wijn in de supermarkt?
  • Wat is de basiself?
  • Hoe maak je indruk op de sommelier?
  • Hoe schrijf je over wijn?


100% niet-goed-geld-terug garantie

Besluit je binnen 14 dagen dat je het de investering niet waard vond? Eén mailtje en we storten het terug.

+ 3 gratis bonussen!

🎁 GRATIS BONUS 1

JE EIGEN: WIJNPROEFESSIONAL DIPLOMA

Als je de cursus hebt afgerond en alle 12 toetsen goed hebt afgelegd ontvang je het persoonlijke en exclusieve Wijnproefessional Diploma.

  • Direct beschikbaar na de laatste toets
  • Een bewijs om mooi aan de muur te hangen
  • Je eigen naam op het diploma

🎁 GRATIS BONUS 2

MINI-CURSUS: LANGUEDOC

Een minicursus over de Languedoc door Harold Hamersma. Drie heerlijke hoofdstukken vol feiten, wetenswaardigheden en wijnen waarin de Languedoc in Zuid-Frankrijk centraal staat.

  • Inclusief 6 video afleveringen vanuit de Languedoc
  • Inclusief gratis recepten
  • Kennistoetsen
  • Must-see lokaties in de Languedoc


Nog meer blije mensen...

🎁 GRATIS BONUS 3

MINI-CURSUS: ZUID-AFRIKA

Een minicursus over Zuid-Afrika door Harold Hamersma

  • Begeleidende video's door Harold Hamersma
  • Inclusief gratis recepten
  • Kennistoetsen

100% niet-goed-geld-terug garantie

Besluit je binnen 14 dagen dat je het de investering niet waard vond? Eén mailtje en we storten het terug.

Voor wie is deze cursus

De online wijncursus "van Wijnliefhebber naar Wijnproefessional" is de perfecte keuze voor iedereen die de wereld van wijn wil begrijpen en waarderen, ongeacht het huidige kennisniveau. Of je nu een gepassioneerde wijnliefhebber bent die zijn smaakpalet wil verbreden of iemand die nog aan het begin staat van zijn wijnreis. Als het idee van het kiezen van de juiste wijn in een restaurant of voor het wijnschap je nu overweldigt, dan zal deze cursus je transformeren in een zelfverzekerde wijnkenner.


Deze cursus biedt je de tools om niet alleen te genieten van wijn, maar ook om erover te praten, te leren en je ervaringen te delen.


Word de sommelier van jouw diner!

  • Wijnliefhebbers
  • Beginners
  • Opfrisser voor professionals
  • Als je wilt leren welke wijn bij welk moment past
  • Als je je persoonlijke voorkeur wilt ontdekken
  • Als je vaak twijfelt voor het wijnschap
  • Als de wijnkaart je angstig maakt

Veel gestelde vragen

Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen over onze cursus: van Wijnliefhebber naar Wijnproefessional.

Past deze cursus bij mij?

Deze online wijncursus is een goede basis waarmee je je wijnkennis vergroot. Je leert welk type wijn bij jouw smaak past en leert om de juiste keuzes te maken voor het wijnschap of met de wijnkaart voor je neus.

Hoe lang duurt de cursus?

De cursus bestaat uit twaalf hoofdstukken die je volledig in je eigen tempo kunt volgen en altijd terug kunt kijken. Een hoofdstuk kost je tussen de 20 en 40 minuten en de landen hoofdstukken duren tussen de 60 en 70 minuten. Je kunt helemaal zelf bepalen hoeveel hoofdstukken je in een keer volgt.

Moet ik het in een bepaalde tijd afronden?

Nee, je mag helemaal zelf weten hoe lang je erover doet.

Is het ingewikkeld?

De cursus is geschreven in wat we gewone mensentaal noemen en is zeer toegankelijk en plezierig om te volgen.

Hoe lang heb ik toegang?

Je toegang verloopt niet, geen einddatum! Je wordt er nooit uitgekickt ;-). In principe heb je dus levenslang toegang en kun je ook over een paar jaar nog gezellig de cursus bekijken.

Wat heb ik nodig om de cursus te volgen?

Alleen een laptop of computer met een internetverbinding! Ohja, en je hebt natuurlijk een inlog nodig, als je de cursus aanschaft regelen we dat voor je!

Hoe kom ik aan het wijnpakket?

Je kunt het wijnpakket optioneel bestellen door bij het bestellen te kiezen voor de cursus inclusief wijnpakket. Het pakket, met negen goed scorende wijnen geselecteerd uit De Grote Hamersma, wordt dan gratis bij je thuisbezorgd.

Ontvang ik een certificaat na afronding?

Ja, zeker! Zodra je de cursus af hebt krijg je je eigen gepersonaliseerde Wijnproefessional diploma.

Waar kan ik reviews van eerdere cursisten vinden?

Verspreid over deze hele pagina vind je screenshotjes van echte reacties op onze cursus. We krijgen bijna dagelijks berichtjes en reacties met complimenten!

Wat kost de cursus?

De cursus kost €95,- dat is goedkoper dan samen een avondje uit eten met wijn er bij. Na de cursus kun je dat speciale diner ook thuis gaan geven met je eigen wijnadvies. Ohja de cursus inclusief wijnpakket kost € 159,-

Kan ik de cursus ook cadeau geven?

Jazeker, kies dan voor de optie 'geef dit cadeau' en je krijgt een voucher die je cadeau kunt doen.

Moet ik een toets doen?

Na het volgen van de hoofdstukken heb je de mogelijkheid om een toets te doen. In totaal 12 toetsen met in totaal 120 multiple choice vragen. Hierna ontvang je het officiële De Grote Hamersma Wijnproefessional.

Wat als de cursus niet voldoet aan mijn verwachtingen?

Als je dit meldt binnen 14 dagen na aankoop, dan krijg je je geld terug. Eén mailtje en het staat binnen no-time weer op je rekening, je hoeft niet eens een reden op te geven ;-). Dit geldt overigens alleen voor de cursus twv 95 euro, het wijnpakket kunnen we helaas niet terugnemen.

Wie zijn jullie?

Mijn naam is Harold Hamersma ik schrijf over wijn voor onder andere AD en Plus Magazine. Daarnaast kun je me kennen van radio en televisie, zo maakte ik wijnseries samen met Ronald Giphart voor 24 Kitchen. Ik schreef verschillende wijnboeken, waaronder de start van dit alles de jaarlijkse wijnkoopgids De Grote Hamersma, nu geheel online, en 'Wijnreis door mijn lichaam', door Gourmand Cook Book Award gekozen tot ’s werelds beste boek over wijn en gezondheid.


Mijn vrouw Karin verzorgt de recepten bij onze rubriek in Mezza, de weekendbijlage van het AD. Bovendien is zij eigenaar van Mevrouw Hamersma Kookboekwinkel in Amsterdam die tevens fungeert als proef- en werkruimte voor De Grote Hamersma.


De Grote Hamersma is ondertussen geen one man show meer, ik word gesteund door een team van kenners en kunners. Zoals de bekende wijnschrijver Nicolaas Klei, die van de Omfiets Wijnen, maar ook bijvoorbeeld door Job Seuren van Restaurant Zoldering, ook nog eens Sommelier van het jaar 2023. Allemaal niet de minsten.


Alle, maar dan ook echt alle supermarkten (Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, Dirk, Spar, Dekamarkt, Hema etc) en ook een heleboel wijnspeciaalszaken (zoals Gall & Gall, Wijnvoordeel, Vinify etc) gebruiken onze onafhankelijke beoordelingen. Je vindt ze ook terug op de schappen, kijk maar eens goed.


Onze missie is om zoveel mogelijk mensen steeds betere wijn te laten drinken door te informeren. Dat doen we door de beste wijnen op de Nederlandse schappen te beoordelen en bijvoorbeeld met deze cursus. Ook willen we dat iedereen steeds meer gaat genieten van eten door de juiste drank erbij te serveren.


Vandaar deze cursus...

Harold Hamersma

Founder

De Grote Hamersma

Een opsomming van wat jij krijgt...

  • Hoofdstuk 1: Wat is wijn & wat vooral niet
  • Hoofdstuk 2: Wijnproeven hoe die je dat eigenlijk?
  • Hoofdstuk 3: Terug in de tijd
  • Hoofdstuk 4: Voor wie is de wijnkaart?
  • Hoofdstuk 5: Oud & Nieuw, wijngeschiedenis
  • Hoofdstuk 6: Hoe is het terroir daar?
  • Hoofdstuk 7: We gaan wijn maken
  • Hoofdstuk 8: Het schuim der aarde
  • Hoofdstuk 9: Wie zoet blieft krijgt lekkers
  • Hoofdstuk 10: Op wereldwijnreis
  • Hoofdstuk 11: Drink & eet smakelijk
  • Hoofdstuk 12: De laatste ronde

+

  • Bonus 1: Wijnproefessional Diploma
  • Bonus 2: Mini-Cursus Languedoc
  • Bonus 3: Mini-Cursus Zuid-Afrika
  • Optioneel: Bijpassend wijnpakket 9 flessen